Bu, daha iyi dijital fotoğraflar çekmenin yollarına dair bir rehberdir. Kompozisyon, tenvir, son muamele, tertip, paylaşım, marketing ve para kazanma şeklinde mevzuları kapsar.
Dijital fotoğrafçılık, anıları yakalamak ve bu tarz şeyleri başkalarıyla paylaşmak için mükemmel bir yoldur. Sadece, ne yaptığınızı bilmiyorsanız iyi fotoğraflar çekmek zor olabilir. Bu rehber, daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için dijital fotoğrafçılığın temellerini öğrenmenize destek olacaktır.
Teçhizat
Daha iyi fotoğraflar çekmenin ilk adımı doğru ekipmana haiz olmaktır. Buna iyi bir kamera, lens ve tripod dahildir. Düşük fer koşullarında resim çekmek istiyorsanız, birtakım tenvir ekipmanlarına da yatırım yapmalısınız.
Kompozisyon
Doğru ekipmana haiz olduğunuzda, fotoğraflarınızı iyi mi oluşturacağınızı öğrenmeniz icap eder. Bu, fotoğrafınızın konusunu, arka planı ve aydınlatmayı düşünmek anlama gelir. Ek olarak üçte bir kuralına ve öncü çizgilere de dikkat etmelisiniz.
Tenvir
İyi fotoğraflar çekmede en mühim faktörlerden biri ışıktır. Işığın yönüne, ışığın yoğunluğuna ve ışığın rengine dikkat etmelisiniz. Duruma bakılırsa naturel fer ya da suni fer kullanabilirsiniz.
Son işleme
Fotoğraflarınızı çektikten sonrasında, onları sonradan işlemeniz icap eder. Bu, onları bir resim tertip yazılım programında tanzim etmek anlama gelir. Fotoğraflarınızın pozlamasını, kontrastını, rengini ve keskinliğini iyileştirmek için sonradan işlemeyi kullanabilirsiniz.
Düzen
Fotoğraflarınızı bir resim tertip yazılım programında da düzenleyebilirsiniz. Bu, fotoğraflarınızı kırpmak, döndürmek ve tekrar boyutlandırmak anlama gelir. Fotoğraflarınıza metin, çıkartmalar ve filtreler de ekleyebilirsiniz.
Paylaşım
Fotoğraflarınızı düzenledikten sonrasında, onları başkalarıyla paylaşmanız icap eder. Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşabilir, yazdırabilir ya da bir resim albümü oluşturabilirsiniz.
Marketing
Fotoğraflarınızdan para kazanmak istiyorsanız, onları pazarlamanız icap eder. Bu, bir internet sayfası kurmak, çalışmalarınızı toplumsal medyada tanıtmak ve resim yarışmalarına katılmak anlama gelir.
Para kazanma
Fotoğraflarınızdan para kazanmanın birçok yolu vardır. Bu tarz şeyleri baskı, lisans ya da yığın resim olarak pazarlayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı ek olarak tişört, kupa ve takvim şeklinde mamüller kurmak için de kullanabilirsiniz.
Sorular ve Cevaplar
Dijital fotoğrafçılık hakkındaki sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
- Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
- Yeni başlayanlar için en iyi lens hangisidir?
- İyi bir resim iyi mi çekilir?
- Fotoğrafı iyi mi aydınlatırım?
- Bir fotoğrafı iyi mi sonradan işleyebilirim?
- Fotoğrafı iyi mi düzenlerim?
- Fotoğraflarımı iyi mi paylaşırım?
- Fotoğraflarımı iyi mi pazarlarım?
- Fotoğraflarımı iyi mi paraya çevirebilirim?
Antet | Tarif |
---|---|
Dijital fotoğrafçılık nelerdir ve niçin önemlidir? | |
Teçhizat | Dijital resim çekmek için hangi kameralara ve öteki ekipmanlara ihtiyacınız var? |
Kompozisyon | Fotoğrafın görsel olarak cazibeli olması için kompozisyonu iyi mi oluşturursunuz? |
Tenvir | Güzel fotoğraflar yaratmak için ışığı iyi mi kullanıyorsunuz? |
Son işleme | Fotoğraflarınızın standardını çoğaltmak için iyi mi tertip yapıyorsunuz? |
Düzen | Fotoğraflarınızı başkalarıyla iyi mi paylaşıyorsunuz? |
Marketing | Fotoğraflarınızı satmak ya da yayınlatmak için iyi mi pazarlıyorsunuz? |
Para kazanma | Fotoğraflarınızdan iyi mi para kazanıyorsunuz? |
Sorular ve Cevaplar | Dijital fotoğrafçılıkla alakalı sık sorulan soruların cevapları. |
II. Ekipman
Dijital fotoğrafçılık için kullandığınız ekipman, fotoğraflarınızın kalitesi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Bu kısımda, mevcut değişik kamera ve lens türlerinin yanı sıra tripod, filtre ve bellek kartı şeklinde öteki temel takıları ele alacağız.
Ek olarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait doğru ekipmanı iyi mi seçeceğiniz hikayesinde ipuçları da vereceğiz.
Bu bölümün sonucunda, piyasadaki değişik ekipman türleri hakkındaki iyi bir anlayışa haiz olacak ve hangi ekipmanı satın alacağınız hikayesinde bilgili kararlar verebileceksiniz.
III. Kompozisyon
Kompozisyon, bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir. Fotoğrafçılığın en mühim yönlerinden biridir, zira bir fotoğrafı yapabilir ya da bozabilir. İyi oluşturulmuş bir resim görsel olarak cazibeli olacak ve izleyicinin gözünü mevzuya çekecektir.
Bir kompozisyon kurmak için kullanılabilecek pek oldukça değişik faktör vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Mevzu
- Çerçeveleme
- Önder çizgiler
- Bakış açısı
- Renk
- Doku
- Fer
Bir resim çekerken bütün bu unsurları dikkate almak ve görsel olarak cazibeli bir imaj kurmak için bunların iyi mi bir arada çalıştığını bilmek önemlidir.
Kompozisyon hakkındaki daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
IV. Tenvir
Tenvir, fotoğrafçılıktaki en mühim faktörlerden biridir ve bir fotoğrafı yapabilir ya da bozabilir. Üç ana tenvir türü vardır: naturel, suni ve komplike.
Organik tenvir, güneşten gelen ışıktır. En oldukça yönlü tenvir türüdür ve muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Suni tenvir, lambalar, el fenerleri ve stüdyo ışıkları şeklinde insan yapımı kaynaklar tarafınca açılan ışıktır. Suni tenvir, naturel aydınlatmadan daha acıklı efektler yaratmak için kullanılabilir, sadece denetim edilmesi de daha zor olabilir.
Karma tenvir, naturel ve suni aydınlatmanın birleşimidir. Bu tür tenvir, naturel ya da suni aydınlatmanın tek başına kullanılmasından daha dengeli ve naturel bir manzara yaratmak için kullanılabilir.
Bir fotoğrafı aydınlatırken tenvir türünün yanı sıra ışığın yönü, ışığın sertliği, ışığın rengi şeklinde dikkate katılması ihtiyaç duyulan başka faktörler de vardır.
Değişik tenvir türlerini ve bu tarz şeyleri etkileyen faktörleri anlayarak aydınlatmanızı denetim dibine alabilir ve çarpıcı fotoğraflar yaratabilirsiniz.
V. Son işleme
Son muamele, dijital fotoğrafların çekildikten sonrasında düzenlenmesi ve geliştirilmesi sürecidir. Bu, pozlamayı, kontrastı ve beyaz dengesini ayarlama; lekeleri ya da istenmeyen nesneleri kaldırma; ve hususi efektler ekleme şeklinde muhtelif teknikleri içerebilir.
Son muamele, Adobe Photoshop, Lightroom ve GIMP şeklinde muhtelif yazılım programları kullanılarak yapılabilir. Dijital fotoğrafçılık döneminin mühim bir parçasıdır, zira fotoğraflarınızın standardını artırmaya ve onları görsel olarak daha cazibeli hale getirmeye destek olabilir.
Dijital fotoğraflarınızı son işleme doğal olarak tutmak için birtakım ipuçları:
- Özgün fotoğrafın bir kopyasını yaparak başlayın. Bu, beğenmediğiniz herhangi bir değişim yapmanız niteliğinde orijinaline geri dönmenizi elde edecektir.
- Fotoğrafın genel görünümünü ayarlamak için pozlama, kontrast ve beyaz dengesi kaydırıcılarını kullanın.
- Lekeleri ya da istenmeyen nesneleri kaldırmak için iyileştirme fırçası aracını kullanın.
- Fotoğraflarınıza benzersiz bir manzara kazandırmak için filtreler şeklinde hususi efektler ilave edin.
Birazcık ergonomik yaparak, arkadaşlarınızı ve ailenizi etkileyecek çarpıcı dijital fotoğraflar yaratmak için son muamele yapmayı öğrenebilirsiniz.
BİZ. Düzen
Düzen, dijital fotoğraflarınızı çekildikten sonrasında iyileştirme sürecidir. Bu, kırpma, pozlamayı, kontrastı ve doygunluğu ayarlama ve filtreler ya da öteki efektler eklemeyi içerebilir. Düzen, görsel olarak daha cazibeli fotoğraflar oluşturmanıza ve çekim periyodu esnasında meydana getirilen hataları düzeltmenize destek olabilir.
Fotoğraflarınızı hem kendi bilgisayarınızda bununla birlikte çevrimiçi resim tertip araçlarını kullanarak düzenlemenin birçok değişik yolu vardır. Birtakım popüler resim tertip yazılım programları içinde Adobe Photoshop, Lightroom ve GIMP bulunur. Çevrimiçi resim tertip araçları içinde Pixlr, Canva ve Fotor bulunur.
Fotoğraflarınızı düzenlerken, fotoğrafın amacının ve ulaşmaya çalıştığınız kitlenin bilincinde olmak önemlidir. Örnek olarak, bir toplumsal medya gönderisi için bir resim düzenliyorsanız, fotoğrafın görsel olarak cazibeli olduğu için ve takipçilerinizin dikkatini çekeceğinden güvenilir olmak isteyeceksiniz. Bir matbu gösterim için bir resim düzenliyorsanız, fotoğrafın yüksek kalitede olduğu için ve baskıda iyi bir halde çoğaltılacağından güvenilir olmak isteyeceksiniz.
Fotoğraflarınızı tanzim etmek, fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenin ve görsel olarak daha cazibeli sahneler oluşturmanın keyifli ve yaratıcı bir yolu olabilir. Sadece, düzenlemenin fotoğraflarınızdaki kusurları gizlemek için kullanılmaması icap ettiğini unutmamak önemlidir. Bunun yerine, tertip fotoğraflarınızın naturel güzelliğini çoğaltmak ve vizyonunuza sadık sahneler kurmak için kullanılmalıdır.
VII. Paylaşım
Mükemmel fotoğraflar çektiğinizde, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Bunu yapmanın birkaç yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bu tarz şeyleri toplumsal medyada paylaşmak
- Bu tarz şeyleri resim yarışmalarına göndermek
- Bu tarz şeyleri yazdırın ve evinizde ya da ofisinizde sergileyin
- Bu tarz şeyleri baskı ya da dijital indirme olarak satmak
Bu yöntemlerin her birinin kendine bakılırsa avantajları ve dezavantajları vardır, dolayısıyla sizin için hangisinin en iyi olduğuna karar vermeniz icap eder.
Toplumsal medya, fotoğraflarınızı geniş bir kitleyle paylaşmanın mükemmel bir yoludur. Bu tarz şeyleri Feysbuk, Twitter, Instagram ya da kullandığınız öteki toplumsal medya platformlarında paylaşabilirsiniz. Bu, arkadaşlarınız ve ailenizle irtibat kurmanın ve çalışmanız hakkındaki geri bildirim almanın mükemmel bir yoludur.
Resim yarışmaları, fotoğraflarınızı paylaşmanın ve çalışmalarınızın tanınmasını sağlamanın bir başka mükemmel yoludur. Birçok değişik resim yarışması mevcuttur, bu yüzden sizin için doğru olanı ne olursa olsun bulacaksınız. Bir resim yarışmasına katılmak, kendinize meydan okumanın ve çalışmalarınızın diğerlerine bakılırsa iyi mi sıralandığını görmenin mükemmel bir yoludur.
Fotoğraflarınızı bastırıp sergilemek, hem kendiniz keyif almanın bununla birlikte başkalarıyla paylaşmanın mükemmel bir yoludur. Fotoğraflarınızı kağıt, kanvas ve metal şeklinde muhtelif değişik medyalara bastırabilirsiniz. Fotoğraflarınızı evinizde, ofisinizde ya da dilediğiniz herhangi bir yerde sergileyebilirsiniz.
Fotoğraflarınızı baskı ya da dijital indirme olarak satmak, çalışmalarınızdan para kazanmanın mükemmel bir yoludur. Fotoğraflarınızı kendi internet siteniz ya da Etsy ya da Amazon şeklinde üçüncü taraf bir platform vasıtasıyla pazarlayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı satmak, fotoğrafçılık hobinizi desteklemenin ve tutkunuzu bir kâra dönüştürmenin mükemmel bir yoludur.
Fotoğraflarınızı iyi mi paylaşmayı seçerseniz seçin, en mühim şey eğlenmektir! Fotoğrafçılık kendinizi anlatım etmenin ve dünyanızı başkalarıyla paylaşmanın mükemmel bir yoludur. Bu halde dışarı çıkın ve birkaç resim çekin!
Marketing
Fotoğrafçılığınızı pazarlamak zor olabilir, sadece daha geniş bir kesime ulaşmak ve çalışmalarınızın daha fazlasını satmak istiyorsanız önemlidir. Fotoğrafçılığınızı pazarlamanın birçok değişik yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Toplumsal medya
- Internet sayfası
- Baskı pazarlaması
- E-posta pazarlaması
- Sergiler
- Kamusal konferans
- İşbirlikleri
- Ortaklaşa iş pazarlaması
Bu yöntemlerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, dolayısıyla sizin ve işiniz için hangilerinin en müsait olduğuna karar vermelisiniz.
Fotoğrafçılığınızı marketing hakkındaki daha çok informasyon edinmek için aşağıdaki kaynaklara göz atın:
Para kazanma
Fotoğrafçılıktan para kazanmanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Baskı satışı
* Görsellerinizin lisanslanması
* Fotoğrafçılık eğitimi
* Fotoğrafçılık işine adım atmak
* Fotoğrafçılık blogu yazmak
* Fotoğrafçılık ürünleri yaratmak ve satmak
Bu kısımda, bu para kazanma şekillerinin her birini daha detaylı bir şekilde ele alacağız. Ek olarak, fotoğrafçılık işinize iyi mi başlayacağınız ve bundan en iyi halde iyi mi yararlanacağınız hikayesinde ipuçları vereceğiz.
Baskı satışı
Fotoğrafçılığınızdan para kazanmanın en yaygın yollarından biri baskı satmaktır. Baskıları direkt kendi internet siteniz ya da çevrimiçi mağazanız vasıtasıyla müşterilerinize satabilir ya da üçüncü taraf bir baskı-talep hizmetiyle çalışabilirsiniz.
Baskıları direkt satıyorsanız, kendi internet sitenizi ya da çevrimiçi mağazanızı kurmanız icap eder. Etsy ya da Shopify şeklinde bir platform kullanabilir ya da bir WordPress teması kullanarak kendi internet sitenizi oluşturabilirsiniz.
Internet sitenizi ya da çevrimiçi mağazanızı kurduğunuzda, ürün eklemeye başlamanız icap eder. Kendi fotoğraflarınızın baskılarını satabilir ya da öteki fotoğrafçıların çalışmalarının baskılarını sunabilirsiniz.
Baskılarınızın fiyatını belirlerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır. ilk olarak, baskı ve nakliye maliyetini hesaba katmanız icap eder. İkinci olarak, hem sizin bununla birlikte müşterileriniz için adil bir fiyat belirlemeniz icap eder.
Baskı satışına adım atmak için fotoğraflarınızı çevrimiçi olarak iyi mi satacağınıza dair rehberimizi okuyabilirsiniz.
Görüntülerinizi lisanslama
Fotoğrafçılığınızdan para kazanmanın bir öteki yolu da görsellerinizi lisanslamaktır. Lisanslama, görsellerinizi muayyen bir gaye için kullanma haklarını satmak anlama gelir.
Görüntülerinizi işletmelere, bireylere ve öteki kuruluşlara lisanslayabilirsiniz. En yaygın lisans türleri şunlardır:
Editoryal lisanslar: Bu lisanslar, işletmelerin ve bireylerin görsellerinizi mecmua, gazete ve internet sayfası şeklinde editoryal amaçlarla kullanmasına imkan tanır.
Ticari lisanslar: Bu lisanslar, işletmelerin görsellerinizi reklam, marketing ve ürün paketleme şeklinde ticari amaçlarla kullanmasına imkan tanır.
Yaratıcı lisanslar: Bu lisanslar, bireylerin ve kuruluşların görsellerinizi sanat projeleri, kitaplar ve müzik videoları şeklinde yaratıcı amaçlarla kullanmalarına imkan tanır.
Lisanslarınızın fiyatlandırılmasına erişince, aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. ilk olarak, görsellerinizin kıymetini hesaba katmanız icap eder. İkinci olarak, hem sizin bununla birlikte lisans sahibi için adil bir fiyat belirlemeniz icap eder.
Fotoğraflarınızın lisanslanmasına adım atmak için fotoğraflarınızın iyi mi lisanslanacağına dair rehberimizi okuyabilirsiniz.
Fotoğrafçılık öğretimi
Fotoğrafçılığa tutkuluysanız ve öğretme hikayesinde kabiliyetiniz var ise, fotoğrafçılık öğreterek para kazanabilirsiniz. Fotoğrafçılığı muhtelif ortamlarda öğretebilirsiniz, bunlar içinde şunlar yer alır:
Karşı karşıya dersler: Yöresel topluluk merkezinizde, sanat okulunuzda ya da resim stüdyonuzda fotoğrafçılık dersleri verebilirsiniz.
Çevrimiçi dersler: Udemy ya da Skillshare şeklinde bir platform vasıtasıyla çevrimiçi olarak fotoğrafçılık dersleri verebilirsiniz.
Hususi dersler: Bireylere ya da minik gruplara hususi fotoğrafçılık dersleri verebilirsiniz.
Fotoğrafçılık derslerinizin fiyatını belirlerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. ilk olarak, zamanınızın ve materyallerinizin maliyetini hesaba katmanız icap eder. İkinci olarak, hem sizin bununla birlikte öğrencileriniz için adil bir fiyat belirlemeniz icap eder.
Fotoğrafçılık öğretmeye adım atmak için, fotoğrafçılığın iyi mi öğretileceğine dair rehberimizi okuyabilirsiniz.
Fotoğrafçılık işine adım atmak
Fotoğrafçılığınızdan para kazanma hikayesinde ciddiyseniz, kendi fotoğrafçılık işinizi oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bir fotoğrafçılık işi, işiniz ve geliriniz üstünde size daha çok denetim sağlayabilir.
Fotoğrafçılık işine adım atmak için yapmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var:
İşletmenizi kurun: İşletmenizi devlete kaydettirmeniz ve lüzumlu lisans ve izinleri almanız icap eder.
Bir iş planı oluşturun: Bir iş planı, işletmeniz için hedeflerinizi ve stratejilerinizi tanımlamanıza destek olacaktır.
Doğru ekipmanı edinin: İşinizi iyi yapabilmek için doğru ekipmana haiz olmanız icap eder.
İşletmenizi pazarlayın: İnsanlara işletmeniz ve yaptıklarınız hakkındaki informasyon vermeniz icap eder.
Bir fotoğrafçılık işi başlatmak oldukça fazla iş olabilir, sadece bununla beraber oldukça ödüllendirici de olabilir. Fotoğrafçılığa tutkuluysanız ve başarı göstermiş olma azminiz var ise, bir fotoğrafçılık işi başlatmak tutkunuzdan para kazanmanın muhteşem yolu olabilir.
Fotoğrafçılık blogu yazmak
Fotoğrafçılığınızdan para kazanmanın bir öteki yolu da bir fotoğrafçılık blogu yazmaktır. Bir fotoğrafçılık blogu, bilginizi ve uzmanlığınızı başkalarıyla paylaşmanın mükemmel bir yolu olabilir ve
S: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
A: Yeni başlayanlar için birçok mükemmel kamera mevcuttur, sadece en iyi seçeneklerden bazıları Canon EOS Rebel T7, Nikon D3500 ve Sony Alpha a6000’dir. Bu kameraların tamamı nispeten müsait fiyatlıdır, kullanması kolaydır ve mükemmel sahneler üretir.
S: Yeni başlayanlar için en iyi lens hangisidir?
A: Yeni başlayanlar için en iyi lens, ne çekmek istediğinize bağlıdır. Görünüm fotoğrafları çekmekle ilgileniyorsanız, geniş açılı bir lens iyi bir seçenektir. Portre fotoğrafları çekmekle ilgileniyorsanız, telefoto lens iyi bir seçenektir.
S: Fotoğrafçılığı öğrenmenin en iyi yolu nelerdir?
Fotoğrafçılığı öğrenmenin birçok yolu vardır, sadece en iyi yollardan bazıları ders almak, kitap ve makaleler okumak ve çevrimiçi eğitimler izlemektir.
0 Yorum