II. Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan maddelerdir. Özgür radikaller, bir elektron yitirmiş ve bu yüzden kararsız ve reaktif hale gelmiş moleküllerdir. Hücrelere, reaktif oksijen türleri (ROS) adında olan zararı dokunan maddeler üretmelerine niçin olarak zarar verebilirler. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücrelere zarar vermelerini önlemeye destek olabilir.
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. Ek olarak takviyelerde de bulunurlar.
III. Antioksidanların yararları
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Ek olarak kirlilik ve sigara dumanı şeklinde çevresel toksinlere maruz kalma kanalıyla da üretilebilirler. Özgür radikaller vücutta biriktiğinde, hücrelere ve dokulara zarar verebilir ve kanser, kalp hastalığı ve nüzul şeklinde bir takım kronik hastalığa yol açabilir.
Antioksidanlar özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir. Bu, kronik rahatsızlık geliştirme riskini azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye destek olabilir.
Antioksidanların yararlarından bazıları şunlardır:
* Kanser riskini azaltmak
* Kalp hastalığı riskini azaltmak
* İnme riskini azaltmak
* Yaşlanma dönemini yavaşlatmak
* Bilişsel işlevi geliştirmek
* Bağışıklık sistemini güçlendirmek
* Kronik inflamasyona karşı koruma
IV. Antioksidan kaynakları
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. En iyi antioksidan kaynaklarından bazıları şunlardır:
- Meyveler
- Bitter çikolata
- Yeşil çay
- Zeytinyağı
- Keten tohumu
Bu besinlere ayrıca, antioksidan sağlayabilen bir takım takviye de vardır. Sadece, bütün takviyelerin eşit yaratılmadığını unutmamak önemlidir. Birtakım takviyeler, aşırı alındığında zararı dokunan olabilen muayyen antioksidanların yüksek seviyelerini içerebilir. Herhangi bir antioksidan takviyesi almadan ilkin, sizin için güvenilir olduklarından güvenilir olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
V. Ne kadar antioksidana ihtiyacınız var?
İhtiyacınız olan antioksidan miktarı yaşınıza, sıhhat durumunuza ve hayat karakterinize bağlıdır. Genel hatlarıyla yetişkinler her gün 2.000 ila 4.000 IU C vitamini, 400 ila 800 IU E vitamini ve 200 ila 400 mcg selenyum tüketmelidir. Sadece birtakım kişilerin daha çok antioksidana ihtiyacı olabilir, mesela sigara içenler, kronik rahatsızlıkları olanlar ya da çevresel toksinlere maruz kalanlar.
Ne kadar antioksidana ihtiyacınız olduğu için güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan kişiselleştirilmiş bir antioksidan planı oluşturmanıza destek olabilirler.
VI. Antioksidanların yan tesirleri
Antioksidanlar çoğu zaman güvenilir kabul edilir, sadece bildirilen birtakım ihtimaller içinde yan etkisinde bırakır vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bulantı
- İshal
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- Cilt döküntüsü
- Kaşıntı
- Kurdeşen
Ender durumlarda antioksidanlar ilaçlarla etkileşime girerek kanamanın artması ya da kan basıncının düşmesi şeklinde yan etkilere yol açabilir. Herhangi bir deva kullanıyorsanız, antioksidan takviyesi almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Ek olarak antioksidanların demir ve çinko şeklinde öteki besinlerin emilimini engelleyebileceğini de belirtmek önemlidir. Bir antioksidan takviyesi alıyorsanız, bunu öğünlerinizden ve öteki takviyelerinizden ayırmanız önemlidir.
VII. Antioksidanlar ve takviyeler
Antioksidan takviyeleri haplar, tozlar ve sıvılar dahil olmak suretiyle muhtelif formlarda mevcuttur. Çoğu zaman antioksidan bakımından varlıklı meyvelerden, sebzelerden ya da bitkilerden yapılırlar.
Antioksidan takviyelerinin sağlığı iyileştirmeye ve kalp hastalığı, kanser ve nüzul şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabileceğine dair birtakım kanıtlar vardır. Sadece antioksidan takviyeleri üstüne meydana getirilen araştırmalar karışıktır ve birtakım emek harcamalar bunların müessir olmayabileceğini ya da hatta zararı dokunan olabileceğini bulmuştur.
Antioksidan takviyelerinin sıhhatli bir diyetin yerine geçmediğini belirtmek önemlidir. Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl tüketmek, ihtiyacınız olan antioksidanları almanın en iyi yoludur.
Bir antioksidan takviyesi almayı düşünüyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşün. Bir antioksidan takviyesinin sizin için doğru olup olmadığına karar vermenize destek olabilir ve güvenilir bir dozaj önerebilir.
Antioksidanlar ve besin
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. En yaygın antioksidanlardan bazıları C ve E vitaminleri, beta-karoten ve flavonoidlerdir.
Antioksidanlar açısından varlıklı bir rejim yiyecek, hücrelerinizi özgür radikallerin niçin olduğu hasardan korumaya destek olabilir. Özgür radikaller, DNA’ya, proteinlere ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hasara niçin olmalarını önlemeye destek olabilir.
Antioksidan açısından varlıklı bir beslenmenin kalp hastalığı, kanser ve nüzul şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabileceğini yayınlayan oldukça sayıda emek harcama bulunmaktadır.
Antioksidan açısından varlıklı bir beslenmenin birtakım hususi yararları şunlardır:
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- Kanser riskinin azalması
- İnme riskinin azalması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinin azalması
Antioksidan alımınızı çoğaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz birtakım şeyler var.
- Muhtelif meyve ve sebzeler yiyin
- Rejiminize kuruyemiş ve tohumları ilave edin
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin
- İşlenmiş gıdaların tüketimini sınırlayın
- Bolca su için
Bu bayağı değişimleri yaparak genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilirsiniz.
IX. Antioksidanlar ve egzersiz
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan koruyabilen moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Öteki moleküllerden elektron çalarak hücrelere zarar verebilirler ve bu da bir hasar zincirleme reaksiyonuna yol açabilir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve bu hasarı önlemeye destek olabilir.
Egzersiz vücuttaki özgür radikallerin üretimini artırabilir. Bunun sebebi egzersizin vücudun daha çok enerji üretmesine niçin olması ve bunun da daha çok özgür köktencilik üretmesidir. Sadece egzersiz hem de antioksidanların üretimini de artırabilir. Bunun sebebi egzersizin vücudun özgür radikalleri nötralize etmeye destek olan enzim üretimini uyarmasıdır.
Egzersizin antioksidan seviyeleri üstündeki net tesiri belirsizdir. Birtakım emek harcamalar egzersizin antioksidan seviyelerini artırdığını gösterirken, öteki emek harcamalar hiç bir tesiri olmadığını ya da antioksidan seviyelerini azalttığını göstermiştir.
Genel hatlarıyla, egzersizin antioksidan seviyeleri üstünde pozitif yönde bir tesiri olduğu görülmektedir. Sadece, egzersizin antioksidan seviyeleri üstündeki emin etkilerini ve bu etkilerin sağlığı iyi mi etkileyebileceğini belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Egzersiz, özgür radikallerin üretimini artırmanın yanı sıra, iltihaplanmaya niçin olarak hücrelere de zarar verebilir. İltihaplanma, yaralanmaya ya da enfeksiyona karşı naturel bir tepkidir. Kızarıklığa, şişmeye ve ağrıya yol açan kimyasalların salınmasıyla karakterizedir. İltihaplanma ek olarak hücrelere zarar verebilir.
Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize ederek ve hücrelere zarar vermelerini önleyerek iltihabı azaltmaya destek olabilir. Bu yüzden antioksidanlar çoğu zaman iltihabı tedavi etmek için kullanılır.
Egzersiz nitrik oksit üretimini de artırabilir. Nitrik oksit, vücut tarafınca üretilen bir gazdır. Kan akışını tanzim etmek ve kalbi korumaya destek olmak şeklinde birçok mühim işlevi vardır. Nitrik oksit ek olarak iltihabı azaltmaya destek olabilir.
Egzersizin iltihaplanma üstündeki net tesiri belirsizdir. Birtakım emek harcamalar egzersizin iltihaplanmayı artırdığını gösterirken, öteki emek harcamalar hiç bir tesiri olmadığını ya da iltihaplanmayı azalttığını göstermiştir.
Genel hatlarıyla, egzersizin iltihaplanma üstünde pozitif yönde bir tesiri olduğu görülmektedir. Sadece, egzersizin iltihaplanma üstündeki emin etkilerini ve bu etkilerin sağlığı iyi mi etkileyebileceğini belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, öteki moleküllerden elektron çalarak hücrelere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Bu hasar, kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma şeklinde bir takım sıhhat sorununa yol açabilir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir.
Antioksidanların yararları nedir?
Antioksidanların sıhhat açısından pek oldukça faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
* Kanser riskini azaltmak
* Kalp hastalığı riskini azaltmak
* Yaşlanma dönemini yavaşlatmak
* Bilişsel işlevi geliştirmek
* Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Ne kadar antioksidana ihtiyacınız var?
İhtiyacınız olan antioksidan miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve genel sağlığınıza bağlıdır. Sadece bir çok insan her gün minimum 5.000 ila 10.000 IU C vitamini, 400 ila 800 IU E vitamini ve 2.000 ila 4.000 mcg beta-karoten almayı hedeflemelidir. Bu antioksidanları meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yemeklerden alabilirsiniz.
Antioksidanların yan tesirleri nedir?
Antioksidanlar çoğu zaman ölçülü tüketildiğinde güvenlidir. Sadece birtakım antioksidanların oldukça fazla katılması şu şeklinde yan etkilere yol açabilir:
* Mide bulantısı
* İshal
* Kusma
* Baş ağrısı
* Tükenmişlik
* Kanama riskinin artması
0 Yorum