II. Doğru kamerayı kura çekmek
III. Pozlama üçgenini kestirmek
IV. Işığı kendi lehinize kullanmak
V. Kompozisyon ve çerçeveleme
VI. Fotoğraflarınızı tertip
VII. Fotoğraflarınızı paylaşma
VIII. İlham almak
IX. Yaygın fotoğrafçılık zorluklarının üstesinden gelmek
En Fazlaca Sorulan Sorular
Antet | Yanıt |
---|---|
Fotoğrafçılık | Resim çekme sanatı |
Çerçeveleme | Bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesi |
Öğrenim | Data edinme periyodu |
Kompozisyon | Bir sanat eserindeki unsurların düzenlenmesi |
Fer | İnsan gözünün görebildiği elektromanyetik ışınım |
II. Doğru kamerayı kura çekmek
Bir kamera seçerken bütçeniz, yapmak dilediğiniz fotoğrafçılık türü ve yetenek seviyeniz benzer biçimde dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır.
Yeni başlıyorsanız, bir nokta ve çekim kamerası ya da aynasız bir kamera düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır, bu da onları yeni başlayanlar için mükemmel bir seçenek haline getirir.
Fotoğrafçılık hikayesinde daha ciddiyseniz, bir DSLR kamera düşünebilirsiniz. DSLR kameralar, nokta ve çekim kameralarından daha çok hususiyet ve elastikiyet sunarak, becerilerini bir üst seviyeye taşımak isteyen fotoğrafçılar için iyi bir seçenek haline getirir.
Bir kamera seçerken, yapmak dilediğiniz fotoğrafçılık çeşidini de göz önünde bulundurmak önemlidir. Görünüm fotoğrafları çekmek istiyorsanız, geniş açılı lense haiz bir kameraya ihtiyacınız olacak. Portre fotoğrafları çekmek istiyorsanız, telefoto lense haiz bir kameraya ihtiyacınız olacak.
En son, bir kamera seçerken bütçenizi de göz önünde bulundurmalısınız. Kameraların tutarları birkaç yüz dolardan birkaç bin dolara kadar değişebilir. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza müsait bir kamera bulmak önemlidir.
III. Pozlama üçgenini kestirmek
Pozlama üçgeni, bir görüntünün pozlamasını etkileyen üç temel unsur arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir fotoğrafçılık kavramıdır: diyafram açıklığı, deklanşör hızı ve ISO.
Diyafram, ışığın kameraya girmesini elde eden lensteki açıklığın boyutudur. Deklanşör hızı, deklanşörün aleni olduğu ve filmi ya da sensörü ışığa maruz bıraktığı vakit miktarıdır. ISO, filmin ya da sensörün ışığa olan duyarlılığıdır.
Bu üç faktörü ayarlayarak, görüntülerinizin pozlamasını denetim edebilir ve değişik efektler yaratabilirsiniz. Örnek olarak, geniş bir diyafram açıklığı kameraya daha çok fer girmesine izin vererek daha parlak bir imaj elde etmenizi sağlar. Süratli bir deklanşör hızı hareketi dondururken, yavaş bir deklanşör hızı bulanık bir tesir yaratır. Yüksek bir ISO, görüntüyü ışığa karşı daha duyarlı hale getirerek daha parlak bir imaj sadece daha çok gürültü elde etmenizi sağlar.
Pozlama üçgeni, çarpıcı sahneler kurmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Bu üç faktörün beraber iyi mi çalıştığını anlayarak, görüntülerinizin pozlamasını denetim edebilir ve dilediğiniz efektleri yaratabilirsiniz.
IV. Işığı kendi lehinize kullanmak
Fer, fotoğrafçılıktaki en mühim unsurlardan biridir. Bir ruh hali yaratmak, bir öykü bahsetmek ya da bir tek fotoğraflarınızı daha entresan hale getirmek için kullanılabilir.
Fotoğrafçılığınızda fer kullanırken dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç değişik şey vardır. ilk olarak, ışığın yönünü düşünmeniz icap eder. Organik fer çoğu zaman en iyisidir, zira yumuşak, hoş gölgeler yaratabilir. İç mekanda çekim yapıyorsanız, kendi fer kaynağınızı kurmak için bir pencere ya da lamba kullanabilirsiniz.
Fer kaynağınızı seçtikten sonrasında, ışığın yoğunluğunu düşünmeniz icap eder. Parlak bir fer sert, kontrastlı bir imaj yaratabilirken, yumuşak bir fer daha nazik, hoş bir manzara yaratabilir. Bir difüzör kullanarak ya da nesnenizi fer kaynağına yaklaştırarak ya da uzaklaştırarak ışığın yoğunluğunu denetim edebilirsiniz.
En son, ışığın rengini düşünmeniz icap eder. Işığın rengi fotoğrafınızın ruh halini etkileyebilir. Sıcak bir fer rahatlatıcı, davetkar bir atmosfer yaratabilirken, soğuk bir fer daha trajik ya da esrarengiz bir manzara yaratabilir. Renkli bir filtre kullanarak ya da muayyen bir fer rengini yürüyerek bir fer deposu kullanarak ışığın rengini denetim edebilirsiniz.
Işığı etken bir halde kullanmak birazcık ergonomik gerektirebilir, sadece bir fotoğrafçı olarak öğrenebileceğiniz en mühim becerilerden biridir. Işığın değişik yanlarını ve bu tarz şeyleri kendi avantajınıza iyi mi kullanacağınızı anlayarak, izleyicilerinizin dikkatini çekecek çarpıcı sahneler yaratabilirsiniz.
V. Kompozisyon ve çerçeveleme
Kompozisyon ve çerçeveleme, fotoğrafçılığın en mühim iki unsurudur. Bir öykü özetleyen ya da bir ileti ileten görsel olarak cazibeli sahneler kurmak için kullanılabilirler.
Kompozisyon, bir görüntüdeki öğelerin düzenlenmesidir. Kompozisyonun öğeleri içinde mevzu, arka plan, ön plan, tenvir ve odak noktası bulunur.
Çerçeveleme, mevzunuzu çerçeveleme şeklinizdir. Çerçeve, kamera lensinizin kenarlarından bir kapı ya da pencereye kadar her şey olabilir.
Fotoğraflarınızı oluştururken ve çerçevelerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- Resminizin mevzusu
- Arkaplan
- Ön plan
- Tenvir
- Odak noktası
Bu faktörleri dikkatlice göz önünde bulundurarak görsel olarak entresan, bir öykü özetleyen ya da bir ileti ileten görseller yaratabilirsiniz.
6. Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Fotoğrafçılıkla alakalı sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
- Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
- Pozlama üçgeni nelerdir?
- Işığı kendi lehime iyi mi kullanırım?
- Kompozisyon ve kadraj nelerdir?
- Fotoğraflarımı iyi mi düzenlerim?
- Fotoğraflarımı iyi mi paylaşırım?
- Iyi mi esin alabilirim?
- Yaygın fotoğrafçılık zorluklarının üstesinden iyi mi gelirim?
VII. Fotoğraflarınızı paylaşma
Mükemmel fotoğraflar çektiğinizde, bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz! Fotoğraflarınızı çevrimiçi paylaşmak için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınız için doğru platformu seçin. Resim paylaşmak için birçok değişik platform mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Birtakım popüler seçenekler içinde Instagram, Feysbuk ve Flickr bulunur.
- Fotoğraflarınızı internet için optimize edin. Fotoğraflarınızı bir internet sayfasına yüklediğinizde, süratli yüklenmeleri ve en iyi halde görünmeleri için onları internet için optimize ettiğinizden güvenilir olun.
- Fotoğraflarınıza başlıklar ilave edin. Başlıklar, fotoğraflarınız ile alakalı bir öykü anlatmanıza ve izleyicileriniz için kontekst sağlamanıza destek olabilir.
- Daha geniş bir kesime ulaşmak için hashtag kullanın. Hashtag’ler fotoğraflarınızın toplumsal medyada daha çok birey tarafınca görülmesine destek olabilir.
- Hedef kitlenizle etkileşim kurun. İnsanlar fotoğraflarınıza yorum yaptığında ya da fotoğraflarınızı beğendiğinde, kesinlikle cevap verin. Bu, takipçilerinizle ilişki kurmanıza ve fotoğraflarınızı kendi ağlarıyla paylaşmalarını teşvik etmenize destek olacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek fotoğraflarınızı dünyayla paylaşabilir ve hak ettiğiniz takdiri alabilirsiniz!
İlham almak
İlham almak fotoğrafçılığın mühim bir parçasıdır. Dünyayı yeni şekillerde görmenize ve fotoğraflarınız için yeni fikirler üretmenize destek olabilir. İlham almanın birçok yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Öteki fotoğrafçıların çalışmalarına bakmak
- Yeni bölgeleri keşfetmek
- Yeni şeyler tecrübe etmek
- Risk almak
- Günlük tutmak
Kendinizi sıkışmış hissettiğinizde, fotoğrafçılığa ara verip keyif aldığınız başka bir şey yapmak yararlı olabilir. Bu, kafanızı boşaltmanıza ve fotoğrafçılığa taze gözlerle geri dönmenize destek olacaktır.
İlham almak geçindiren bir süreçtir. Ne kadar uzun süreden beri resim çekiyor olursanız olun, daima üstünde çalışmanız ihtiyaç duyulan bir şeydir. Kendinizi yeni şeylere ne kadar fazlaca maruz bırakırsanız, fotoğrafçılığınız için esin bulma olasılığınız o denli artar.
IX. Yaygın fotoğrafçılık zorluklarının üstesinden gelmek
Fotoğrafçılık ile alakalı daha çok şey öğrendikçe kaçınılmaz olarak birtakım zorluklarla karşılaşacaksınız. İşte fotoğrafçıların karşılaşmış olduğu en yaygın zorluklardan birkaçı ve bunların üstesinden gelmek için birtakım ipuçları:
- Bulanık fotoğraflar çekmek. Yeni fotoğrafçılar için en yaygın zorluklardan biri bulanık fotoğraflar çekmektir. Bu, kamera sarsıntısı, yavaş deklanşör hızı ve özne hareketi benzer biçimde muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Bulanık fotoğraflardan kaçınmak için bir tripod kullandığınızdan, süratli bir deklanşör hızı kullandığınızdan ve öznenizden hareketsiz kalmasını istediğinizden güvenilir olun.
- Doğru pozlamayı elde etmek. Bir öteki yaygın güçlük da doğru pozlamayı elde etmektir. Bu, fotoğrafınızın ne fazlaca parlak ne de fazlaca karanlık olduğu için güvenilir olmak anlama gelir. Doğru pozlamayı elde etmek için deklanşör hızını, diyaframı ve ISO’yu ayarlamanız icap eder.
- Mevzunuza odaklanın. Resim çekerken mevzunuza odaklanmak önemlidir. Bu, mevzunuzun odakta olduğu için ve arka planın bulanık olduğu için güvenilir olmak anlama gelir. Mevzunuza odaklanmak için kameranızdaki otomatik odaklama hususi durumunu kullanabilir ya da manuel olarak odaklayabilirsiniz.
- Yaratıcı olmakFotoğrafçılığınızı geliştirmenin en iyi yollarından biri yaratıcı olmaktır. Değişik açılar, kompozisyonlar ve ışıklandırmalarla deneyler yapın. Yeni şeyler denemekten ve neler ortaya çıkarabileceğinizi görmekten korkmayın.
Bu yaygın zorlukların üstesinden gelmiş olarak fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Bu nedenle denemekten ve eğlenmekten korkmayın!
S: Bir fotoğrafı çerçevelemenin en iyi yolu nelerdir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, zira bir fotoğrafı çerçevelemenin en iyi yolu, mevzuya ve istenen etkiye bağlı olarak değişecektir. Sadece, çerçeveleme becerilerinizi geliştirmenize destek olabilecek birtakım genel ipuçları vardır.
Üçte bir kuralını düşünün. Üçte bir kuralı, görüntünüzü hem yatay bununla beraber dikey olarak üçe bölmenizi ve arkasından fotoğrafınızın ana konusunu kesişen çizgilerden birine yerleştirmenizi öneren bir kompozisyon kılavuzudur. Bu, daha dengeli ve görsel olarak cazibeli bir imaj oluşturmanıza destek olabilir.
Arka plana dikkat edin. Fotoğrafınızın arka planı ön plan kadar mühim olabilir, bundan dolayı mevzunuzu tamamlayan ve fotoğrafınızın öyküsünü söylemeye destek olan bir arka plan seçtiğinizden güvenilir olun.
Değişik çerçeveleme tekniklerini kontrol edin. Bir fotoğrafı çerçevelemenin birçok değişik yolu vardır, bundan dolayı denemekten ve değişik şeyler denemekten korkmayın. Ortaya ne çıkaracağınıza şaşırabilirsiniz!
S: Yaygın çerçeveleme hataları nedir?
A: Fotoğrafçıların yapabileceği bir takım yaygın kadrajlama yanlışı vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Mevzuyu merkeze alma. Mevzuyu fotoğrafınızda merkeze almak cazip gelebilirken, bu çoğu zaman statik ve bunaltan bir görüntüyle sonuçlanabilir. Bunun yerine, mevzunuzu merkezden uzağa yerleştirmek ya da dikkati mevzuya çekmek için yönlendirici çizgiler kullanmak benzer biçimde değişik çerçeveleme tekniklerini kontrol edin.
Çerçeveyi doldurmak. Çerçeveyi öznenizle doldurmak cazip gelebilirken, bu çoğu zaman fotoğrafınızın dağınık ve odaklanmamış görünmesine niçin olabilir. Bunun yerine, görüntüye derinlik ve soluk alma alanı hissi vermek için öznenizin çevresinde birazcık olumsuz alan bırakın.
Dikkat dağıtan bir arka plan kullanmak. Fotoğrafınızın arka planı ön plan kadar mühim olabilir, bundan dolayı mevzunuzu tamamlayan ve fotoğrafınızın öyküsünü söylemeye destek olan bir arka plan seçtiğinizden güvenilir olun. Dikkat dağıtan bir arka plan, gözü mevzudan uzaklaştırabilir ve fotoğrafınızı görsel olarak daha azca cazibeli hale getirebilir.
S: Çerçeveleme becerilerimi iyi mi geliştirebilirim?
A: Çerçeveleme becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Öteki fotoğrafçıların çalışmalarını inceleyin. Çerçeveleme ile alakalı data edinmenin en iyi yollarından biri öteki fotoğrafçıların çalışmalarını incelemektir. Fotoğraflarını iyi mi çerçevelediklerine ve görsel olarak cazibeli bir imaj kurmak için hangi öğeleri kullandıklarına dikkat edin.
Bol miktarda resim çekin. Ne kadar fazlaca resim çekerseniz, çerçeveleme ile alakalı o denli fazlaca şey öğrenirsiniz. Değişik çerçeveleme tekniklerini kontrol edin ve sizin için en iyi olanın hangisi bulunduğunu görün.
Öteki fotoğrafçılardan geri bildirim alın. Öteki fotoğrafçılardan fotoğraflarınızı eleştirmelerini ve çerçeveleme becerilerinizi iyi mi geliştireceğiniz hikayesinde size tavsiyelerde bulunmalarını isteyin.
0 Yorum