Makrobesin | Temel Besinler |
---|---|
Karbonhidratlar | Karbonhidratlar gövde için enerji sağlar. |
Protein | Protein, dokuları nesir almak ma yapmak için gereklidir. |
Yağlar | Yağlar enerji sağlar ma vücudun vitaminleri emmesine destek verir. |
Vitamin | Vitaminler birnice gövde fonksiyonu için gereklidir. |
Mineraller | Mineraller birnice gövde fonksiyonu için gereklidir. |
akarsu | Akarsu hayat için gereklidir. |
İi. Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, protein ma yağlarla beraber se makrobesinden biridir. Vücudun esas enerji deposudur ma meyveler, sebzeler, tahıllar ma benzin ürünleri dahi iç çıkmak suretiyle oldukça muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.
Karbonhidratlar dü esas tipte sınıflandırılır: sıradan karbonhidratlar ma kompleks karbonhidratlar. Bayağı karbonhidratlar vücutta çabucak parçalanır ma süratli bir enerji patlaması sağlar. Kompleks karbonhidratlar henüz aheste parçalanır ma devamlı enerji sağlar.
Tavsiye edilen jurnal karbonhidrat alımı mecmu kalorinin% 45-65’idir. Işte, 2.000 kalorili bir rejim tüketirseniz, karbonhidratlardan 900 ila 1.300 kalori yemeniz gerektiği demektir.
Birtakım âlâ karbonhidrat kaynakları anda tahıllar, meyveler, sebzeler ma azca semiz benzin ürünleri ihtiva eder.
Karbonhidratlar âlâ esenlik için gereklidir, sadece bu tarz şeyleri endazeli olarak yiyecek önemlidir. Oldukca artık karbonhidrat yiyecek kg alımına ma öteki esenlik problemlerine yöntem açabilir.
III. Protein
Protein, dokuların büyümesi ma onarımı, enzim ma hormonların üretimi ma oksijen ma gıda maddelerinin vücutta taşınması için lüzumlu olan temel bir makrobesindir. Protein, azot içeren doğal bileşikler olan amino asitlerden kaynaklanır. 20 değişik amino asit vardır ma adam vücudu 11 tanesini sentezleyebilir. Esansiyel amino asitler olarak malum öteki dokuz amino asit, gıdadan elde edilmelidir.
Protein, ten, yuva hayvanları, balık, haya, benzin ürünleri, fasulye, fındık ma tohumlar iç çıkmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. Bir ferdin seçkin çağ gerekseme duyduğu protein miktarı yaşlarına, cinsiyetine ma etkinlik seviyelerine bağlıdır. Protein için tavsiye edilen rejim ödeneği (RDA) günde kilo gövde ağırlığı başına 0.8 gramdır. Aynı zamanda, birtakım insanoğlu sporcular, gebe hanımefendiler ma bir rahatsızlık ya da yaralanmadan iyileşen insanoğlu şeklinde daha çok proteine gerekseme duyabilir.
Protein, sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır ma aşağıdakileri içeren bir düzüm esenlik faydasını sağlayabilir:
- Adale hacminin korunması
- Kuvvetli kemikler nesir almak
- Muafiyet sistemini arttırmak
- Enerji yapmak
- Kilogram Yitirilmesine Arkalama Edin
Diyetinizde kafi protein alamıyorsanız, aşağıdakiler iç çıkmak suretiyle bir düzüm belirti yaşayabilirsiniz.
- Kilogram kaybı
- Adale zayıflığı
- Tükenmişlik
- Kabız
- Deri Sorunları
Diyetinizde kafi protein alamayacağınızdan kaygı ediyorsanız, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
IV. Yağlar
Yağlar, vücuda enerji elde eden, vitaminleri emmeye destek olan ma vücudu yalıtan bir büyük gıda türüdür. İki sima yağ vardır: doymuş yağlar ma doymamış yağlar. Doymuş yağlar ten, benzin ürünleri ma yumurtalar şeklinde döngül ürünlerinde bulunur. Doymamış yağlar nebat yağlarında, fındık ma tohumlarda bulunur.
Tavsiye edilen jurnal yağ alımı mecmu kalorinin% 20-35’idir. Aynı zamanda, ruh hastalığı riskinizi artırabilecek doymuş yağ ma trans yağ alımınızı belirlemek önemlidir.
Yağlar sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır, sadece sıhhatli yağları kura çekmek ma yarım yağ alımınızı belirlemek önemlidir.
V. Vitaminler
Vitaminler, vücudun öz başına üretemediği temel besinlerdir. İki gruba ayrılırlar: suda çözünür vitaminler ma yağda çözünür vitaminler.
Suda çözünür vitaminler içki dolaşımına emilir ma idrarda atılır. Bunlar içinde C vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini ma pantotenik asit bulunur.
Yağda çözünen vitaminler içki dolaşımına emilir ma karaciğer ma yağ dokularında saklanır. Bunlar A vitamini, D vitamini, E vitamini ma K vitamini ihtiva eder.
Vitaminler, enerji üretimi, muafiyet fonksiyonu ma hücre büyümesi iç çıkmak suretiyle muhtelif gövde fonksiyonları için gereklidir.
Tavsiye edilen jurnal vitamin alımı gözyaşı, cinslik ma öteki faktörlere asılı olarak değişmiş olur.
Kafi vitamin almayan insanoğlu, bitkinlik, zafiyet ma muafiyet fonksiyonu bozulması şeklinde muhtelif esenlik sorunları yaşayabilir.
Vitaminler, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ma benzin ürünleri iç çıkmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.
Bir multivitamin takviyesi ahzetmek, bütün temel vitaminlerden yeterince aldığınızdan güvenilir muhtemelen.
BİZ. Mineraller
Mineraller, adam sağlığı için lüzumlu olan doğal olmayan elementlerdir. Likit dengesinin düzenlenmesi, kemiklerin ma dişlerin yapı ma içki kanalıyla oksijenin taşınması bile iç çıkmak suretiyle oldukça muhtelif bedensel fonksiyonlarda arazi alırlar.
İki tarz metal vardır: makromineraller ma yapıt mineraller. Macrominerals henüz ağabey miktarlarda gereklidir, yapıt mineraller henüz minik miktarlarda gereklidir.
Aşağıdakiler, ağabey minerallerin ma vücuttaki işlevlerinin bir listesidir:
- Kalsiyum: Kemikler ma dişler nesir haysiyet, içki pıhtılaşmasını düzenler ma kasların büzülmesine destek verir
- Fosfor: Kemikler ma dişler oluşturur, vücudun enerji kullanmasına destek verir ma hücre sinyalinde arazi alır
- Magnezyum: Vücudun enerji kullanmasına destek verir, kemikler ma dişler oluşturur ma adale kasılması ma asap fonksiyonunda arazi alır
- Sodyum: likit dengesini ma içki basıncını düzenlemeye destek verir
- Potasyum: likit dengesi ma içki basıncını düzenlemeye destek verir ma adale kasılması ma asap fonksiyonunda arazi alır
- Klor: likit dengesi ma asit-baz dengesini düzenlemeye destek verir
Aşağıdakiler, yapıt minerallerin ma vücuttaki işlevlerinin bir listesidir:
- Çıpa: Vücudun düzen içki hücreleri yapmasına ma oksijen taşımasına destek verir
- Sürme: Vücudun protein yapmasına, yaraları iyileştirmesine ma enfeksiyonla savaşmasına destek verir
- Selenium: Vücudun protein yapmasına ma hücreleri hasardan korumasına destek verir
- Mes: Vücudun düzen içki hücreleri ma kemikleri yapmasına destek verir ma asap fonksiyonunda arazi alır
- İyot: Vücudun tiroid hormonları yapmasına destek verir
- Florür: kemikleri ma dişleri güçlendirmeye destek verir
Bir çok adam gerekseme duydukları mineralleri sıhhatli bir rejimden alabilir. Aynı zamanda, işte minerallerden rejimlerinden yeterince alamıyorlarsa, birtakım insanların çıpa ya da kalsiyum şeklinde takviyeleri almaları gerekebilir.
Vii. akarsu
Akarsu, adam vücudunun ortalama% 60’ını gerçekleştiren mühim bir besindir. Cisim sıcaklığının düzenlenmesi, gıda ma oksijenin hücrelere taşınması ma atık mamüllerin çıkarılması şeklinde bir düzüm mühim bedensel fonksiyonda gösteriş oynar.
Tavsiye edilen jurnal akarsu alımı, bir ferdin yaşına, etkinlik seviyesine ma iklime asılı olarak değişmiş olur. Aynı zamanda, bir çok erişkin günde ortalama 8 testi akarsu içmeyi hedeflemelidir.
Akarsu, meyveler, sebzeler ma çorbalar iç çıkmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Aynı zamanda, çağ süresince, bilhassa susadığınızda kucak kucak akarsu emmek dahi önemlidir.
Sağlığı arkalamak için kafi akarsu emmek esastır. Dehidrasyon, bitkinlik, kafa ağrısı ma kabız şeklinde bir düzüm esenlik sorununa yöntem açabilir. Ek olarak böbrek taşları ma sıcaklık çarpması şeklinde ağırbaşlı esenlik koşulları ihya riskinizi dahi artırabilir.
Hangi büyüklüğünde akarsu içmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla konuşun. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri belirlemenize ma sıhhatli bir akarsu hava planı önermenize destek olabilirler.
Jurnal Tavsiye edilen Hava
Makrobesinlerin jurnal olarak tavsiye edilen alımı (DRI), sıhhatli yetişkinlerin yaklaşık gereksinimlerine dayanmaktadır. DRI’lar Besin ma İlaç İdaresi (FDA) ma Milli Tababet Akademisi (NAM) tarafınca belirlenir.
Makrobesinler için DRIS, mecmu kalorinin yüzdesi olarak anlatılır. Aşağıdaki levha, 19 gözyaşı ma üzeri yetişkinler için makrobesinler için DRIS’i göstermektedir:
Geniş gıda | Mecmu kalorinin yüzdesi |
---|---|
Karbonhidratlar | % 45-65 |
Protein | % 10-35 |
Yağlar | % 20-35 |
DRIS’mağara bir tek umumi bir rehber bulunduğunu kaydetmek önemlidir. İhtiyacınız olan reel makrobesin miktarı, bireysel ihtiyaçlarınıza asılı olarak değişecektir. Mesela, oldukça aktifseniz, henüz azca etken olan birinden daha çok karbonhidrat ma protein yemeniz gerekebilir.
Rastgele makrobesin hangi kadarına ihtiyacınız olduğu için güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
Makrobesin kaynakları
Makrobesinler muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Aşağıdaki tabloda, seçkin makrobesindeki yeryüzü âlâ kaynaklardan bazıları listelenmektedir:
Geniş gıda | Besin Kaynakları |
---|---|
Karbonhidratlar | Tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller |
Protein | Ten, yuva hayvanları, balık, haya, benzin, fasulye, fındık |
Yağlar | Yağlar, fındık, döl, avokado, semiz balık |
Vücudunuzun gerekseme duyduğu gıdaları elde almak için seçkin besin grubundan muhtelif yiyecekler yiyecek önemlidir.
S: Makrobesinler nedir?
C: Makrobesinler, vücudun ağabey miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Karbonhidratlar, protein ma yağlar ihtiva eder.
S: Makrobesinler gövde için hangi yapar?
C: Makrobesinler enerji sağlar, dokular nesir ma onarır ma gövde fonksiyonlarını düzenler.
S: Yeterince büyük gıdaları iyi mi alabilirim?
C: Bütün besin gruplarından muhtelif yiyecekler yiyerek yeterince makrobesin alabilirsiniz.
0 Yorum